Als laatstejaars studenten aan de Hogeschool Gent, kregen we de kans deel te nemen aan een hackathon – een competitief programmeerevenement waarbij teams van programmeurs en ontwerpers het tegen elkaar opnemen om op het einde een werkend product op te leveren. Samen met medestudent Donovan De Smedt nam ik deel in de categorie “JavaScript”, waarbij we een applicatie moesten ontwikkelen om Mars Rovers te traceren en informatie te ontvangen (allemaal fictief, uiteraard). De hoofdprijs? Een all-in trip naar Amsterdam voor The Next Web 2017!
Fort 5, Edegem
Cronos Groep, moederbedrijf voor meer dan 200 Belgische en buitenlandse technologiebedrijven, organiseert al enkele jaren een hackathon. Alle laatstejaars IT-studenten van de Vlaamse hogescholen krijgen een uitnodiging om daaraan deel te nemen. Samen met medestudent Donovan De Smedt schreef ik me in om aan de editie van 2016 deel te nemen. Het thema: Hack The Future To Mars.
De locatie van de hackathon, Fort 5 in Edegem, was vroeger bestemd als militaire basis, maar bied nu huisvesting voor Het Bolwerk. In deze co-workingruimte vergaderen en werken ondernemers, zelfstandigen en creatieven allerhande tussen de bogen van het fort. Een programmeerwedstrijd op zo’n historische en imposante locatie is vooral heel erg uniek en memorabel.
De hoofdprijs van het evenement was een all-in trip naar Amsterdam met tickets voor The Next Web 2017, het grootste technologie-evenement van Europa. Door een succesvolle presentatie voor de ondernemersjury, wonnen wij met ons product die hoofdprijs. Het resultaat daarvan is dat we enkele weken geleden een zalige 4-daagse beleefd hebben in de hoofdstad van onze noorderburen.
Mr. Jordaan, Amsterdam
Toen we de prijs wonnen, wisten we niet exact wat we moesten verwachten. Gelukkig heeft Sofie van Wonderland, event-organiser van Hack the Future, ons daar zeer goed in begeleid. In de weken vóór het tripje naar Amsterdam ontvingen we geregeld mailtjes met praktische informatie, treintickets en verblijfsdetails.
Er werd alvast niet op verblijfskosten gespaard, want we kwamen terecht in het prachtige hotel Mr. Jordaan. Langs buiten ziet het eruit als een gewone rijwoning, maar eenmaal je de schuifdeur voorbij bent, kom je terecht in een familiaal en milieuvriendelijk hotel die op elk vlak probeert de ecologische voetafdruk te beperken. Dat gaat van het gebruik van duurzame materialen in het interieur tot lege flesjes op de kamers, die je zelf mag vullen met (toch wel heerlijk) kraantjeswater.
Met het uitgebreide ontbijt en de zalige bedden, kan ik toch wel besluiten dat dit hotel onze trip naar Amsterdam heel aangenaam gemaakt heeft. De balie was 24 op 24 open en ook het personeel was (zelfs via WhatsApp) de hele dag door beschikbaar. Dat, gecombineerd met de uitzonderlijke vriendelijkheid die we ervaren hebben, zorgt ervoor dat dit hotel absoluut een aanrader is!
Westerpark, Amsterdam
De tweede dag van ons verblijf, ging The Next Web van start. We waren al vrij vroeg uit de veren om de opening van het evenement bij te wonen, wat doorging in de Gashouder, het meest imposante gebouw op het terrein van de Westergasfabriek. Presentator Pep Rosenfeld, die doorheen het evenement heel wat mopjes uit zijn mouw geschud heeft, opende samen met organisator Boris Veldhuijzen van Zanten het festival met een knallende openingsshow.
Doorheen de 2 dagen van het evenement hebben we verschillende presentaties bijgewoond. Gezien het ruime gamma aan onderwerpen, konden we onze eigen planning opmaken en volgen waar en wat we wilden volgen. Zo volgden we onder andere presentaties van Ray Chan (9GAG), James Temple (R/GA), Tim Houter (Hardt – bekend van de Hyperloop), Nalden (WeTransfer) en Piera Gelardi (Refinery29).
Ook startende bedrijven krijgen bij The Next Web de mogelijkheid om te tonen wat ze te bieden hebben, zowel via de Start-Up Pitch Tower – een start-up battle, als via de twee tentoonstellingsruimtes, waar vele start-ups onder 1 dak stonden met een standje waar bezoekers vragen konden gaan stellen of zich meer konden informeren. Via de start-up battles won onder andere MiniBrew de hoofdprijs van €25.000.
We kunnen dus concluderen dat de trip naar Amsterdam, mede dankzij het prachtige weer, een zeer mooie hoofdprijs was! Daarom wil ik zeker de organisatie van Hack the Future bedanken voor hun werk!